BMI – Hvad skal du veje?

BMI bruges som rettesnor for om du har en optimal vægt, men den kan snyde. Lær mere om, hvorfor og find din idealvægt sammen med sund.

BMI (body mass index) er et begreb du måske har hørt om, men har du helt styr på, hvad BMI står for? Og hvor vigtig dit BMI tal er for din samlede vægt? Har du egentlig brug for en vægt? Nej, det har du ikke. Kig på din krop og din form i stedet. Hvordan skal din krop se ud? Der tales ofte om BMI i forbindelse med lægebesøg hos læge og kropsmålinger på diverse fitnesscentre, men ofte glemmes der at tage højde for ekstra muskelmasse, der trækker din BMI i uheldig retning. Det er bedre at have muskler end fedt, men med en BMI måling, så vil du få tal på proportionerne mellem vægt og højde. Udregningen af BMI tager ikke højde for om det er fedt eller muskler. En KROPS- OG FORBRÆNDINGSANALYSE hos sund kan give dig konkrete tal og værktøjer til at nå dine mål. Her arbejdes der med kroppens ressourcer og ikke mod den. Her skal du spise dig til et bedre BMI.  

 

Hvad er din vægt og hvad er din idealvægt?

BMI: Højde i meter x højde i meter divideres op i din vægt i kg.

Vejer du 55 kg, så er det fx 55 divideret med 1,69 x 1,69 (= 2,8561) = 19. Dit BMI tal vil derfor være 19.

BMI for kvinder: 18-25 (mere kropsfedt end mænd).

BMI for mænd: 10-18

BMI - Hvad skal du veje

 

Hvad var det lige BMI stod for?

BMI fortæller noget om din vægt i forhold til din højde.

Dit BMI kan være højere, hvis du har en kraftig knoglebygning. MEN BMI skal tages med et gram salt. BMI kan være en rettesnor, men brug din sunde fornuft, da muskler vejer mere end fedt!

Derfor kan du sagtens veje 65 kg og være muskuløs og velproportioneret i modsætning til 55 kg og slap og slatten.

BMI siger ikke nødvendigvis noget om sundhed. Er dit BMI meget højt kan det let tænkes, at det rent faktisk er fordi du har alt for meget fedt på kroppen, men det kan også tænkes at du har for meget fedt på kroppen kombineret med en stor muskelmasse i eksempelvis lår og lægge, der er nødvendig for at slæbe rundt på kroppens ekstra kilo fedt.

Du kan sagtens være fit og muskuløs og supertrænet OG have en alt for høj BMI. Igen BMI siger noget om vægt i forhold til højde og ikke om det er muskler eller fedt. Derfor kan det være en god rettesnor, hvis du har fået målt et højt BMI at forholde sig realistisk til sine tal. Glem alt om vægt et kort sekund – kig dig i spejlet og konstater om den høje BMI skyldes for meget vægt på din krop grundet ekstra muskler eller om det er en kombination af muskler og fedt eller blot fedt (hvilket hører til de sjældne tilfælde). Er du overvægtig og har et højt BMI, så kan du bruge de muskler du har i kroppen til at hjælpe din forbrænding i gang, så du ikke selv skal slide så hårdt for at nå den vægt du ønsker.

Du kan bestille en KROPS- OG FORBRÆNDINGSANALYSE hos sund ved at ringe på tlf. 40 42 40 82 eller sende en mail til sund@sundnu.com – så vil du blive kontaktet af en konsulent med henblik på aftale om kropsmåling og tilhørende kropsanalyse.

 

Kroppens form

Lad ikke badevægten og tal på BMI bestemme dit humør. Kig på din krop (formen) og fokuser på, hvordan du vil have den til at se ud, og ikke hvor meget den må veje. Husk at negative tanker (om fx din vægt) avler flere negative tanker. Du vil derfor fokusere mere og mere på din vægt samtidig med at du får sværere og sværere ved at tabe dig, da du stresser over det. Er din BMI for høj, så find ud af om det er fedt eller muskler du skal have møbleret om på. På hjælp og stol ikke blindt på BMI tal, hvis du fx ikke har fået konstateret, hvor meget der rent faktisk er fedt og hvor meget der er muskler.  

Vi er alle forskellige. Det gælder både størrelsen af vore organer, længden på vores hår, øjenfarve, temperament etc. Men der er mange mennesker, der går rundt med ubalance af den ene eller den anden grund, og denne ubalance giver sig udslag i en usund kropsform og i mange tilfælde et forhøjet BMI. Der findes 2 kropsformer, der i større eller mindre grad har stor indflydelse på din helbredstilstand. Der er pæreformen, og der er æbleformen.

 

Pæreformen

Måske har du et forhøjet BMI, hvis du slæber rundt på for meget fedt og en pæreform. Hvis din krop har form som en pære, skal du være opmærksom. Du har højst sandsynligt lidt ekstra kg, som du slæber rundt på. De ekstra kilo sidder på bagdelen, lår og baller og kan forårsage et forhøjet BMI.

 

Fordelen ved pæreformen er, at disse kg ikke sidder for tæt på dine indre organer, og derved ikke så let finder vej ind i blodårerne. De udgør derfor ikke så stor en trussel mod dit helbred, som hvis du var æbleformet. Men alligevel vil motion være godt for dit helbred. Ved rette kostsammensætning og en kropsanalyse kan du få konkrete redskaber til bl.a. at minimere pæreform og derfor også minimere dit BMI.

Folk med pæreform har ofte et langsomt stofskifte. Følgende karakteristik er generel og kan være helt anderledes i dit tilfælde. En person med pæreform: Rolig, stabil, opmærksom på egne følelser, god til udholdenhedssport. Kigger meget fremadrettet i tid. Ubalance kan give for lavt blodtryk, dårlig blodcirkulation, tendens til vægtøgning på lår og hofter. Tendens til depression, manglende selvtillid, bære nag, slankekursmani. Dette er generelle observationer og er langt fra sikkert at de passer på dig. Har du for høj BMI grundet pæreform kan livsstilsændringer hjælpe dig på vej og i kombination med en KROPS- OG FORBRÆNDINGSANALYSE, så er du med til at sikre dig et BMI indenfor de normale grænser samt en velproportioneret krop, hvis du sætter ind på de rigtige steder. Hos sund skal du spise dig slank. Her gøres der brug af kroppens egne ressourcer og i dit helt eget tempo, så du ikke skal slide unødigt i en forandringsprocess mod en sundere livsstil og et bedre BMI.

 

Æbleformen

Måske er dit BMI højt grundet æbleformen. Hvis din krop har form som et æble, skal du være ekstra opmærksom. De ekstra kilo sidder ved og omkring dine indre organer, som derfor må arbejde ekstra. Du er i højere grad i risikogruppen for at udvikle livsstilssygdomme som sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Motion vil være godt for dit helbred og hjælpe dig med at reducere dit BMI tal. Dit forhøjede BMI kan også reduceret med livsstilsændringer, der involverer kost, stressniveau, din søvn og dit væskeindtag.

Folk med forhøjet BMI og æbleform har ofte et hurtigere/hurtigt stofskifte. Følgende karakteristik er generel og kan være helt anderledes i dit tilfælde. Derfor er det vigtigt at få målt både BMI samt få en KROPS- OG FORBRÆNDINGSANALYSE, der helt konkret kan give dig tal på din krop og dine behov. En person med er æbleform: Energisk, foretagsom, nysgerrig og lattermild, søger sport og arbejde med megen bevægelse. Ubalance kan give svedproblemer, forhøjet blodtryk, tendens til vægtøgning på mave og skuldre. Tendens til stimulanser som kaffe, slik og alkohol, stort arbejdsego, frygt for fremtiden, småspiseri.

 

Drop slankekuren – Slankekur hjælper ikke i længden

Hvis du hele dit liv har haft problemer med din vægt og dit BMI eller bare gerne vil tabe dig 10 kg inden moster Elses fødselsdag om 2 dage, så vær opmærksom på følgende: Mange slankekure lokker med store tab af kilo og det eneste, der ryger af, er muskelmasse og væske fra din krop. Begge dele yderst farlige at miste, da kroppen kort sagt går til angreb på sig selv. Slankekure er ikke vejen til et lavere BMI. Du bør stræbe efter et lavere BMI ved hjælpe af kost og motion og undgå slankekure, hurtige vægttab og lad for guds skyld være med at springe måltider over. Slankekure hjælper ikke. Lad mig forklare nærmere.

 

Slankekure, BMI og livsstil

De, der reklamerer med store vægttab har ikke altid den biokemiske og anatomiske baggrundsviden i orden. Hvis de blot havde bedre kendskab til deres egen krop og kroppen generelt, vil de vide, at slankekure ikke er vejen frem. De gør også brug af målinger bl.a. BMI, der kun viser den totale vægt og ikke den faktiske vægt af fx fedt contra muskelmasse og væske. Du kan som sagt sagtens tabe 10 kg, men det er ikke nødvendigvis fedt, du taber. Det handler om at optimere sit BMI tal på den rigtige måde.

 

Du kan tabe 10 kilo uden at det er fedt 

Jeg havde en klient, der havde tabt 10 kilo ved at slanke sig. Hun kunne dog ikke forstå, hvorfor hun stadig havde fedt på de samme steder og følte ikke at fedtet var kommet væk, selv om hun vejede de kilo mindre. Hun havde et højt stofskifte, men havde spist som en person med et lavt stofskifte. Derved var hendes celler i desperat søgen efter næring gået til angreb på sig selv, (muskelvæv) for at få det næring der var behov for. Det er vigtigt at du spiser efter dit stofskifte, ellers kan du være nok så sund og stadig tage på. Hun havde fået forkert vejledning, der hun havde været tidligere og med en sund forklaring fra min kropsanalyse, så kunne hun lettere forstå, hvorfor hun kun havde tabt muskelmasse og væske. Hos sund rådgiver vi, så du taber fedt og IKKE muskelmasse og væske. Det er BMI vi kigger på, men BMI skal analyseres og derefter skal du have kyndig rådgivning i forhold til DIN krop og ikke bare et BMI tal, der hverken tager hensyn til din kropsbygning eller din livsstil.

 

Få konkrete tal på DIN krop

Ved en kropsanalyse kan du få målt BMI, fedtprocent, muskelmasseprocent og væskeprocent m.m. Desuden får du målt din krops basale stofskifte. Det basale stofskifte er den energimængde, der er nødvendig for at opretholde vitale kropsfunktioner som hjerteslag, normal kropstemperatur m.m. Derud over skal du tage en masse ydre og indre faktorer i betragtning for at finde din optimale ernæring. Vi stiler efter en sund BMI bestående af en sund sammensat krop. Dit samlede behov for kalorier kan sagtens svinge fra dag til dag og dit stofskifte kan sagtens ændre sig over tid alt efter din livsstil, kostsammensætning og hyppighed af måltider m.m. Det er vigtigt at få kvalificeret konsulentbistand, hvis du skal tabe dig, bekæmpe sygdomstilstande eller blot ønsker at omforme din krop. Og husk at med stor muskelmase, så vil dit BMI altid være højt, da du slæber rundt med mere vægt på din krop end du behøver. Husk at BMI der er forhøjet grundet stor muskelmasse er bedre end forhøjet BMI grundet fedt på kroppen. Dog er et højt BMI ofte et resultat af både for meget fedt og en tilhørende høj muskelmasse for at kroppen kan slæbe rundt på det ekstra fedt.

Hvad du kan se med det blotte øje er ikke altid tilstrækkeligt og kan endda snyde og du kan ende op med det forkerte resultat. Højteknologisk måleudstyr og højt kvalificeret konsulentbistand kan være en god hjælp, så du kan få styr på dit BMI (du kan kontakte sund på tlf. 40 42 40 82 for bestilling af kropsanalyse).

Hvis er du tilfreds med din krop så vedligehold den. Måske vil du hellere se ud, som du gjorde for 10 år siden, så find et billede frem og se på det hver dag. Eller find et billede af en anden person for den sags skyld….for uden et mål kan du ikke score. Men sæt dig et realistisk mål. Et mål, der vil gøre dig glad.

Træning og motion skal ikke være surt slid. Det tager blot få dage med motion, før din krop selv kræver mere. Din psyke forbedres, samtidig med at fysikken forbedres. Det hele hænger sammen.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© Copyright - Sundnu.com - sund@sundnu.com - tlf. 40 42 40 82 - CVR. 29866821 - Enkeltmandsvirksomhed Handelsbetingelser for Sund v. Anja Nielsen