Syre-base balancen – Så vigtigt er det!

Syre-base balancen er vigtig, når det gælder din og din krops sundhed. Tjek din syre-base balance her…

Vores krop består af millioner af celler. Disse celler har brug for at opretholde en vis balance mellem syre og base. Lige som du kan købe creme med en vis pH-værdi, der matcher din huds pH-værdi, så har din krop også en indre pH-værdi, som du via din kost og dit væske indtag kan gøre mere syrlig eller mere basisk. Syre-base balancen er et vigtigt element i kampen mod sygdom og vejen til sundhed.

Syre og base

Der er naturligt syre og base i kroppen

Der er naturligt syre og base i kroppen. Du kender måske mavesyre som et eksempel. Der er derfor behov for såvel syre som base, men det er mængden eller den såkaldte balance mellem disse to størrelser, der er afgørende for om du lader sundhed trives i kroppen eller om du åbner døren for sygdom. Syre og base er ikke kun afhængig af fysisk mad og væske indtag, men kan også blive påvirket af vores humør. Dette vender vi tilbage til længere nede i teksten.

Basisk kost der fremmer sundhed

Der er ingen tvivl om, at du selv kan gøre en masse for at opnå et godt helbred. Den kost du spiser og de drikkevarer du hver dag vælger har i den grad indflydelse på det indre miljø i din krop. Eftersom base er med til at fremme sundheden og syre er medvirkende til at sygdom kan gro, så er det af afgørende betydning, at din hverdag består af basiske valg indenfor både mad og drikkevarer.

Grøntsager giver base

Fødevareproducenterne snyder dig

Du skal ikke altid tro på fødevareproducenterne, når de lokker med diverse sunde overskrifter på deres produkter. Ofte tilsættes fødevarerne og drikkevarerne eksempelvis vitaminer for at lokke flere forbrugere til. Dette gøres for at få produktet til at lyde sundt, når det i virkeligheden mere er en kamuflering for et produkt, der indeholder lidt eller meget få vigtigt næringsstoffer. Men lad os kigge nærmere på, hvilke fødevarer, der kan være med til at fremme basen i din krop og ikke mindst, hvilke andre tiltag du kan gøre for at få en sundere og mere basisk fremtid uden sygdom.

Grøntsager og vand

Overskriften på dette afsnit siger det næsten det hele. Du kan dog ikke leve af grøntsager og vand alene. Dog er grøntsager og vand de primære kilder til at sørge for at din krop og dens indre miljø holdes basisk. Alt godt fra naturen. Det er helt med vilje, at frugt ikke er nævnt i denne sammenhæng, da frugt og især for meget frugt kan have en uheldig indvirkning på dit blodsukker, din insulinregulering, dit energiniveau og ikke mindst din forbrænding. Derfor bør du få den primære den af din basiske kost fra grøntsager og ikke fra frugt.

Vand giver base i kroppen

Vand har som udgangspunkt en sund pH-værdi, der er med til at styrke krop, knogler og celler. Vand er nødvendigt for alle processer i kroppen, så ud over at styrke din syre-base balance, så styrker du også dit immunforsvar og dermed dit generelle helbred. Vand er ligeledes en stor del af din blodmængde, så sørg for at drikke, hvad der svarer til din vægt i kilo x med 0,033. Dette vil give dig en indikation af, hvor meget vand du har brug for i løbet af et døgn.

Vand giver base i kroppen

Grøntsager giver base

Grøntsager er fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter og er derfor gode til at holde kroppen basisk. Ud over de mange sundhedsmæssige fordele, som vitaminerne og fibrene i grøntsagerne bidrager med, så kan du som tommelfinger regel huske, at jo stærkere i farven dine grøntsager er, jo mere bidrager de til din sundhed og et sundt syre-base niveau. Rå rødbeder kan du med fordel indtage flere gange ugentligt, da det ud over at give en god base balance endvidere er medvirkende til at rense dit blod. Varier dine grøntsager. Skift mellem dem. Spis ikke det samme dag ud og dag ind, men sørg for at få mange forskellige slags grøntsager og ikke mindst vand hver dag.

Motion giver base i kroppen

Motion er også med til at skabe en god syre-base balance i kroppen. Selv om du kan mærke, at dine ben eksempelvis syrer til under sport og motion, så gør motion dig godt. Reelt set er sport og motion en slags stress for kroppen. Det sætter vores kæmp-flygt mekaniske i kraft, men sport og motion udøvet i en passende mængde og med passende restitution vil i sidste ende berige din krop med et overskud af base, hvilket fremmer sundheden i din krop og ikke mindst dit generelle velvære. Så få dig rørt gerne 30 minutter hver dag og gerne pulsen op. Varier også gerne mellem kredsløbstræning og styrketræning, da begge har fordele for kroppen.

Søvn giver base i kroppen

Det er vigtigt at få sin søvn. Sov gerne 8 timer hver nat og helt fra kl. 22 til kl. 6. Dette for at få mest udnytte af kroppen reparationshormon kaldet melatonin. Sov også gerne i et køligt tempereret rum, der ikke er oplyst af kunstige lyskilder. Søvn giver kroppen mulighed for at reparere og dermed skabe god balance mellem syre og base. Dog kan du ikke antage at du bare skal sove løs for at blive sund. Du giver kroppen de byggesten, som den skal reparere dig med om natten. Fodrer du kroppen med usunde mad og drikkevarer, så har du usunde byggesten til at reparere kroppen med. Syreholdige byggesten, der som tidligere nævnt er med til at danne grobund for sygdom. Sørg for at få din søvn, da det er godt og nødvendigt for at krop og sind kan fungere som det skal.

Tænk dig til mere base i kroppen

Du kan faktisk tænke dig til meget mere syre i kroppen end godt er. Du kan tænke dig syg. At stresse er i høj grad medvirkende til at skabe syre i kroppen. Du kan skabe så mange uheldige tankemønstre og vaner i din dagligdag, at du end ikke selv opdager, at du lever en hverdag i stress. Er du konstant bagefter og fyldt med dårlig samvittighed, så giver du kroppen uheldige vilkår. Det stresser kroppen, fremmer syreniveauet og er medvirkende til at sygdom kan gro. Fokuser på det positive. Du når det nok. Det er ikke, hvad der sker med dig, men hvordan du håndterer det, der sker i dit liv, der er medvirkende til om dit liv er fyldt med stress. Skab ro i din syre-base balance med at skabe ro i dine tanker. Så er du et godt stykke på vejen mod et sundere liv.

Så husk, at vand, grøntsager, søvn, motion og ikke mindst dine tanker er af afgørende betydning for om sygdom eller sundhed får lov at finde vejen til din krop og dit sind. Du kan selv være medvirkende. Du træffer dine daglige valg på grund af mange ting, men nu har du redskaberne til at skabe en bedre syre-base balance for dit selv og dit helbred, så er det bare om at komme i gang…

 

 

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© Copyright - Sundnu.com - sund@sundnu.com - tlf. 40 42 40 82 - CVR. 29866821 - Enkeltmandsvirksomhed Handelsbetingelser for Sund v. Anja Nielsen