Stress – hvorfor er det usundt?

Stress kan ramme selv den bedste – ingen tvivl om det, men det er i sidste ende dig selv, der bestemmer, hvor meget stress du lukker ind i dit liv. Det kan være din krop, der svigter og stresser dig, sygdom eller måske helt urimelige arbejdsvilkår.

Stress kan ramme selv den bedste

Stress kan komme af parforhold, boligforhold, økonomi, familierelationer, mangel på tid og meget andet. Skulle du stå i en situation, hvor stress er ved at få overhånd, så tag en dyb indånding og forsøg at få lidt perspektiv. Det er ikke altid det der overgår dig, men hvad du gør med det der overgår dig. Stress er ikke sundt for kroppen. Lidt daglig stress oplever alle og det er tilmed sundt, men langtidsstress er usundt. Men kender du lidt mere til din hjerne og hvordan den fungerer, så kan du selv være med til at sætte en stopper for stress, der måske ind i mellem forsøger at snige sig ind i dit liv.

Hjernens opdeling og styring af stress

Venstre hjernehalvdel styrer vores logiske tænkning og hører til den del af det autonome nervesystem, der kaldes det sympatiske nervesystem. Det er her vi befinder os i stressede situationer.

Venstre hjernehalvdel styrer den del af hjernen, der redder os fra stressede situationer ved at frigive adrenalin, noradrenalin og kortisol, som er et meget kraftigt stresshormon. Dette hormon kortisol er godt til at få os på dupperne og præstere vores ypperste. Det svarer til at have en løve i hælene (kæmp-flygt mekanismen) og få ekstra energi til at løbe det sidste stykke vej hen til sikkerheden. Desværre er det rent sundhedsmæssigt ikke så godt konstant at befinde sig i denne side af hjernen, da det udløser kortisol, bruger meget energi og ødelægger vores egen væv. Adrenalin pumpes hurtigt ud i vores system, virker hurtigt og forsvinder hurtigt fra vores system igen. Det er ikke tilfældet med kortisol. Kortisol forbliver lang tid i vores system. Effekten aftager over længere tid og vores krop forbliver derfor i en stresset tilstand lang tid efter, at faren er drevet over.

Modsat finder vi højre hjernehalvdel, der styrer alle vores systemer. Reproduktionssystemet, respirationssystemet, lymfesystemet, fordøjelsessystemet, immunsystemet etc. Det styrer også vores kreative side og hører til vores parasympatiske nervesystem. Det styrer vores hormoner, stofskiftet og bevarer energi. Det opbygger og reparerer ødelagt væv og holder styr på alle vores systemer.

Fysik og psyke hænger sammen

Dit centralnervesystem styrer i høj grad din fysik og psyke med din medvirken. Når det sympatiske system (kæmp-flygt) er aktiveret, bliver det parasympatiske undertrykt.

Kort sagt: Din psykiske tilstand af stress påvirker alle de fysiske styresystemer i kroppen og forringer deres evne til at holde kroppen sund og rask.

Fordi du stresser psykisk og derfor rent fysisk sætter kroppen i alarmberedskab, sparer kroppen nu på alle ressourcer. Dvs. at fx fedtforbrændingen sættes ned, da kroppen ikke ved, hvornår der er tid eller mulighed for at indtage føde igen (kæmp-flygt mekanismen).

Kroppen er et stort sæt af systemer

Kredsløb, blodforsyning, hjertefrekvens, immunforsvar, lymfesystem, nervesystem, tarmsystem, psyke og fysik er alle forbundet og arbejder med eller mod hinanden, alt efter hvilke forhold vi giver dem. Faktisk styrer alt, hvad du tænker lige i retning af en sund krop eller en usund krop.

Uheldige gener eller er det muligt, at det blot er dårlig livsstil og uheldige daglige valg, der giver stress og sygdom  –  det er i hvert fald værd at overveje. Og forskning viser med et utal af undersøgelser at livsstil er af afgørende betydning for sundhedstilstanden.

Kort sagt: Undgå stress, da stress er sundhedsskadeligt!

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© Copyright - Sundnu.com - sund@sundnu.com - tlf. 40 42 40 82 - CVR. 29866821 - Enkeltmandsvirksomhed Handelsbetingelser for Sund v. Anja Nielsen