Sund søvn og chokolade…

Søvn er vigtig for din krop. Det er her din krop reparerer sig selv og alle dine celler. Optimer kroppens reparationshormon med sund 70% chokolade.

Søvn er nødvendig for at opretholde både en sund fysik og en sund psyke. Søvn spiller en stor og afgørende rolle for din generelle sundhed. Kroppens reparationshormon melatonin kan du selv være med til at regulere og så endda med chokolade – den sunde af slagsen med mindst 70% ren økologisk kakao.

Kroppens reparationshormon

Melatonin (der er kroppens reparationshormon – vores nattehormon) er nødvendig for stimulering af REM-søvn. REM (Rapid Eye Movements) søvn sørger for, at stress og følelser både de positive og de negative bliver behandlet. Det efterlader os med en følelse af at være friske og udhvilede, når vi vågner. Mangel på REM søvn i længere perioder medfører stress, irritabilitet og manglende koncentrationsevne.

Chokolade og reparation af kroppen

Da dannelsen af melatonin sker fra vores ”dagshormon”, kan det groft set illustreres som følger: Tryptofan→Serotonin→Melatonin. Tryptofan er en  essentiel aminosyre, hvilket vil sige, at den er livsnødvendig, da kroppen ikke selv kan fremstille den ud fra andre forbindelser. Der er dog andre aminosyrer i blodbanen, der konkurrerer med tryptofan. Men f.eks. et lille dagligt indtag af mørk chokolade kan med sit lave indhold af protein og høje indhold af hurtigt omsættelige kulhydrater fremme udryddelsen af tryptofankonkurrende aminosyrer fra blodbanen. Det øger hjernens indhold af serotonin. Og serotonin er en betingelse for dannelse af melatonin. En ekstra gevinst ved indtagelse af chokolade er et psykologisk aktivt stof, der minder om phenylethylamin (PEA) et belønningsstof i hjernen, der kan give en følelse af forelskelse.

Motion gør kroppens reparation bedre

Det er også vigtigt, at du dagligt stimulerer din produktion af serotonin på andre måder. Serotonindannelse (vores dags- eller lykkehormon) stimulerer du endvidere ved at dyrke regelmæssig motion. Det er vigtig ikke at opbruge alt sit serotonin, da lagre i nerverne er medvirkende til at modvirke stress og manglende overblik i pressede situationer. Serotonin bliver til melatonin, der igen sætter gang i kroppens egen opbygningsprocesser. Derfor reparerer kroppen sig selv om natten, hvis der er de rette betingelser for det.

Optimer på andre områder

Har du perioder i dit liv, hvor du af den ene eller anden årsag ikke kan få din reparationstid og optimalt melatonin om natten, er det derfor ekstra vigtigt, at du kompenserer på andre områder. Vær ekstra omhyggelig med at få rigeligt med vand, god ernæring og dyrk regelmæssig motion. Spild heller ikke dit gode helbred med dårlig samvittighed, da negative tanker i den grad påvirker kommunikationen imellem dine celler. Negative tanker og dermed stress påvirker din krop. Nyd derfor en smuk solopgang, når du kører hjem fra arbejde. Nyd at fuglene synger. Nyd at du kan putte dig under dynen, når andre kæmper med at få benene ud ad sengen etc.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© Copyright - Sundnu.com - sund@sundnu.com - tlf. 40 42 40 82 - CVR. 29866821 - Enkeltmandsvirksomhed Handelsbetingelser for Sund v. Anja Nielsen